Így dolgozunk home office-ban

Lassan három hete mi is úgy döntöttünk, hogy bizonytalan ideig otthonról folytatjuk tovább. Szerencsére eddig sem volt ismeretlen számunkra a home office, így gyorsan alkalmazkodtunk, és megteremtettük a feltételeit annak, hogy mindenki számára gördülékeny legyen az otthoni feladatvégzés. A Forbes egy pár hónappal ezelőtti cikkéből kiderül, hogy a távmunka 159%-os növekedést produkált 2007 óta, a jelenlegi járványügyi veszélyhelyzet miatt pedig további emelkedés várható – bizonyára lesznek maradandó szemléletbeli változások ezen a téren a jövőben. Az alábbiakban néhány pontba összeszedtünk, mi mire próbálunk odafigyelni otthoni munkavégzés során, hogy továbbra is jó legyen együtt dolgozni.

Kapcsolatok ápolása

Minden igénybe vett eszköz és platform ellenére még mindig teljesen más élmény távmunkában együtt dolgozni, mint egy közös irdodában egymás mellett végezni a feladatokat. A Time egy pár héttel ezelőtti cikkében olvashatjuk, hogy a világjárvány miatt otthoni munkára kényszerült cégeknek meg kell tanulniuk egy kicsit másképp kommunikálni (“It’s like learning a new language—not a complicated language, just different.”) Most még fontosabb írásban a pontos megfogalmazás és a türelem, szóbeli egyeztetéseknél pedig a kamerák bekapcsolása, hiszen a kommuniációnk nagy része nonverbális, és a testbeszéd is segít abban, hogy jobban értsük egymást.

Közös élmények 

Szociális lények vagyunk, mégis sokan egyedül zárkóztak most el a világtól, ezért az is sokat számít, ha megvan az irodában megszokott mennyiségű napi kötetlen beszélgetés, hogy ne maradjunk ki továbbra sem egymás életéből – erre is érdemes figyelni. Mi is sort kerítettünk már ezekre jó párszor közös ebéd vagy kávészünet keretében, illetve háziversenyek és játékok során is van és lesz alkalmunk együtt kikapcsolódni.

Legyen meg a napi pihenés

Egyébként is fontos elkülöníteni a munkát és a magánéletet, de most, hogy az otthonunk az irodánk, könnyű tudatosan vagy észrevétlenül többet dolgozni. Érdemes komolyan venni a napi X órányi munkavégzést, mert a pihenőidő és a kikapcsolódás elmaradása kimerüléshez vezet. Tudni kell nem nézni az e-maileket és üzeneteket, még akkor is, ha az otthoni munkaállomásunk ugyanaz az íróasztal, amelynél általában a szabadidőnket is töltjük.

Maradjatok otthon (ha tehetitek), vigyázzunk egymásra!

2020-04-03T14:09:56+00:00

Share This Post With Others!

Go to Top