Hogyan figyeljünk egymásra hibrid munkavégzés során?

Az utóbbi pár hónapban számunkra is egyértelművé vált, hogy működésünk a munkavégzés helyszínét tekintve talán soha nem lesz már olyan, mint korábban. Az irodai és az otthoni feladatmegoldás keveréke vált jellemzővé, amely újfajta kihívásokat hozott magával –  például azzal kapcsolatban, hogyan tudunk egymásra igazán odafigyelni. Halász Judit, a Stylers Group HR felelőse összegyűjtött néhány tippet azzal kapcsolatban, hogyan lehetünk továbbra is jó kollégák.

Hogyan figyeljünk egymásra hibrid munkavégzés során?

„Bár június közepétől már visszavártuk a csapatokat a Stylers Group közösségi irodájába a megfelelő óvintézkedések mellett, a kollégák csupán 20-25 százaléka választotta ezt az opciót. Közülük is leginkább az adminisztratív és a projektmenedzsment területen dolgozók tértek vissza a korábbi körülmények közé, a fejlesztők visszajelzései szerint ők kifejezetten élvezték az otthoni munkavégzést és a hatékonyságban sem tapasztaltunk visszaesést. A munka jellegét és körülményeit tekintve nem volt kötelező a közösségi iroda használata, ám a járvány előtt csupán kollégáink 10 százaléka élt az otthoni munka lehetőségével. Egyértelműen azt látjuk tehát, hogy a jövőben az irodai és az otthoni munkavégzés egyfajta hibrid keveréke lesz megszokott az informatikai szektorban.

Megváltoznak a megbeszélések

Kétlaki munkavégzés során az empátián még nagyobb hangsúly van, hiszen nem mindig tudhatjuk, hogyan telnek kollégáink napjai, milyen nehézségekkel kell megküzdeniük akár a munkájuk, akár a magánéletük kapcsán. Ezért fontos tudatosan arra törekdejünk, hogy a másik perspektívájából megértsük vagy átérezzük azt, amit ő tapasztal. Hogyan tegyük mindezt egy kamerán keresztül?

Testbeszéd, jelenlét

Online is ugyanolyan fontos időben érkezni egy megbeszélésre, hiszen ezzel a tiszteletünket fejezzük ki. Érdemes közelebb ülni a monitorhoz, hogy a résztvevők jól lássanak minket, tartani a szemkontaktust beszéd közben, és nonverbális kommunikációval folyamatosan jelezni, hogy valóban jelen vagyunk és odafigyelünk.

Érdeklődés

Ugyanakkor nem szabad elhanyagolni a verbális kommunikáció eszközeit sem. Szólítsd a nevén azt, akivel beszélsz! Nagyon sokat jelentenek a másik félnek a feltett kérdések (Jól értettem, hogy…?) és biztatások (Mondd végig, érdekel!). Egyszerre egy kérdést tegyél fel, és fontos, hogy várd meg rá a választ is. Kerüld el a kérdés előre megválaszolását, és ne adj alternatívákat sem – ezzel jelzed, hogy nyitott vagy mások gondolataira és ötleteire.

Felértékelődik a közösség és a transzparens kommunikáció

Mindennek az alapját a transzparens és őszinte kommunikáció adja, ez nagyobb biztonságot nyújt a kollégáknak, mint ha csak a pozitív hírekről hallanak a cégvezetéstől. Fel kell készülnünk arra, hogy sokkal gyakrabban kell visszajelzést adni a menedzsmentnek a teljesítményükről és a vállalat piaci helyzetéről, ehhez meg kell találnunk a leghatékonyabb eszközöket és technológiákat. A karanténidőszak alatt azt is megkérdeztük a munkatársaktól, hogy mi hiányzik nekik leginkább az irodai életből, és meglepetésünkre nem a babzsákokat vagy kényelmes munkaállomásokat említették, hanem a közösségi terek kávégépeit. Felértékelődtek tehát az együtt töltött pillanatok, informális szakmai párbeszédek, ezeknek kell megfelelő keretet biztosítanunk az új, „hibrid” világban.”

Csatlakozz Te is hozzánk!

Ha szívesen lennél csapatunk tagja, itt megtekintheted nyitott pozícióinkat!

2020-08-17T14:41:26+00:00

Share This Post With Others!

Go to Top