Ami mindig lázba hoz: fejlesztési hitvita

Időről időre szükség van arra, hogy egy-egy témában egymásnak feszüljenek a szakmai érvek és gondolatok. Így tartható fenn hosszú távon a szakmai tűz a csapatban. A Stylers Groupnál legalábbis úgy tapasztaltuk, hogy egy-egy fejlesztési hitvita a kiégés egyik leghatékonyabb ellenszere.

Szakmai látókörbővítés

A szoftverfejlesztés egy állandó változásban lévő szakma, ami folytonos megújulást követel meg a fejlesztőktől. A Béta-verzió a szakmára is érvényes: a konstans újragondolások, a fejlesztési alaptételek újraértelmezése a fejlesztői lét szerves részét képezik. A szakma sajátossága, hogy nem mindig van kőbe vésett álláspont egy-egy problémával kapcsolatban, a megoldáshoz egyszerre több út is vezethet. Az utak közötti választás általában szemlélet és tapasztalat függvénye. Mindez eltérő szoftverfejlesztési nézeteket eredményez. A különféle álláspontokat, meglátásokat időnként érdemes – egészséges, elfogadó légkörben – megvitatni, összeütköztetni, hiszen ezáltal mindenkinek szélesedik a látóköre.

Erre valók az ellentétes nézeteket is felsorakoztató fejlesztési hitviták, ahol összedobjuk a szakmai gondolatokat, tapasztalatokat, elmondjuk-meghallgatjuk, formázzuk, hogy aztán mindenki a maga hasznára továbbgondolja azokat. Egymás szakmai véleményét, látásmódját érdemes meghallgatni, hogy aztán a saját tapasztalatainkkal összefésülve még eredményesebben legyünk képesek az ügyféligényeknek eleget tenni.

Egymásnak feszülő érvek a Stylersnél

A Stylers Groupnál havonta egyszer dedikált ideje van a közös fejlesztési hitvitáknak: a DevMeetingeknek, ahol vagy közös témát, vagy egy-egy projekt kihívásait, mélyebb technológiai kérdéseit vitatjuk meg egymással. Senki ne gondoljon hangos összeveszésekre és látványos ajtócsapkodásra. A hitvita nálunk inkább érvek egymásnak feszülése. A DevMeetingeken általában gondolatcsere zajlik a fejlesztő csapattagok között, melyek aztán termékeny ötletcsírák formájában beépülnek az éppen folyamatban lévő vagy jövőbeli projektekbe.

Lázba hozza a fejlesztőket

Van, hogy nagyon nem értünk egyet bizonyos kérdésekben, két vagy több táborra szakad a csapat, és az érvek-ellenérvek felsorakoztatása után sem közelednek az álláspontok. Van, hogy már az elején sikerül közös nevezőre jutni, és egyre sokrétűbben megvizsgálni egy-egy témakört. Ami szinte kivétel nélkül az összes DevMeeting közös jellemzője: lázba hozza a résztvevőket a szakma iránt.

Új policyk is generálódhatnak

A napi rutin feladatok, a „megszokott” fejlesztési folyamatok be tudják szűkíteni a látókört, a gondolatok ilyenkor csak néhány, adott projekt szempontjából aktuális térmára összpontosulnak. Egy idő után kellenek az új szakmai ingerek, szükség van a látókörbővítésre, amit a tanulási és önfejlesztési lehetőségek széles spektruma mellett a DevMeetingeken megvalósuló fejlesztési gondolatcseréken kapják meg a Stylerses-ek.

A DevMeetingek egyik hasznos mellékhatása, hogy tudatosul , házon belül ki foglalkozott már egy adott témával, vagy ki találkozott már egy adott problémával. Ha a fejlesztési hitvita nyomán új szabály, követendő policy fogalmazódik meg, akkor azt az IT vezető dokumentálja, és beépül a napi működésünkbe és a technológiai eszközparkunkba.

Vezetett gondolatcserék

Ezekről a speciális, havi rendszerességgel megtartott eseményekről mindig az IT vezető küldi ki az emlékeztetőt a fejlesztőknek, és ő vezeti a témákat. Van egy listánk, amibe mindenki beleírhatja a témaötleteit, amikről szívesen meghallgatná a többiek véleményét. Gyakran a hozzászóló prezentációval készül egy számára érdekes témáról, például az aktuális projektjében használt technológiai megoldásról, architektúráról vagy egy új nyelvről. A beszélgetést mindig az IT vezető moderálja.

A DevMeetingek amellett, hogy lehetővé teszik a sokszínű tudást képviselő fejlesztő csapataink közötti tapasztalatcserét, egyúttal sajátos csapatépítő alkalmat is jelentenek, ahol a résztvevők jobban megismerik egymást, és jobban beleláthatnak egymás projektjeibe.

Nem kötelező, de sokakat érdekel

A DevMeetingeken nem kötelező a részvétel, de az esetek többségében a csapattagok 70 százaléka jelen van. A téma jellegétől függően váltakozik a hozzászólók aktivitása, de önkéntes alapon történik az érvek és ellenérvek felsorakoztatása is. Ha szükség van rá, a vita moderálását végző IT vezető a felkészülésben is segít a hozzászólóknak.

Mindenki szava számít, törekszünk arra, hogy mindenki szóhoz jusson, akinek van hozzáfűznivaló gondolata az adott témához. Jelenleg online tartjuk a DevMeetingeket, tavasz óta a Google Meeten keresztül zajlanak a fejlesztési hitvitáink.

Csatlakozz Te is hozzánk!

Ha szívesen lennél csapatunk tagja, itt találod nyitott lehetőségeinket!

2020-10-16T08:21:01+00:00

Share This Post With Others!

Go to Top